Terapia online a cunoscut o dezvoltare semnificativă în ultimii ani, trendul său ascendent în utilizare conturându-se încă dinainte de 2010. De atunci a continuat să fie folosită de către tot mai mulți specialiști.
În contextul ultimilor ani, când multe dintre activitățile noastre profesionale și didactice s-au mutat în spațiul virtual, psihoterapia online este o variantă care permite accesul facil la specialiștii din domeniu. Cel mai des utilizate sunt sesiunile video, dar pot fi folosite în anumite situații și interacțiunile prin chat sau email.

Este eficientă psihoterapia online?
Studiile au arătat că pentru multe dintre problematicile psihologice este o alternativă la fel de bună ca și cea realizată în cabinet, rezultatele fiind similare.
Pentru că este o variantă flexibilă, ea poate fi accesată ușor de către persoanele care iși doresc acest serviciu. Astfel distanța nu mai reprezintă o problemă. Cu un simplu click, din confortul și intimitatea propriei locuințe, poți accesa serviciile unor specialiști aflați la zeci sau sute de kilometri distanță, uneori în altă țară. Totodată este o alternativă pentru situațiile în care deplasarea fizică nu este posibilă.
Avantajele psihoterapiei online
Printre avantajele terapiei online putem menționa:
- ușurința în accesare, pot fi folosite diverse dispozitive care au conexiune la internet
- câștig de timp și energie prin eliminarea deplasărilor spre și dinspre locația în care se află terapeutul
- eliminarea costurilor legate de deplasare
- confortul unui spațiu familiar
- flexibilitate, sesiunile sunt mai ușor de programat
- rezultate similare cu cele din cabinet
- protejarea sănătății
- eficiența în abordarea multor problematici de natură psihologică
- existența mai multor opțiuni dintre care se poate alege
Ingredientele unei ședințe de psihoterapie online reușite
Pentru ca serviciile psihologice realizate online să fie cu adevărat eficiente este necesar să fie îndeplinite o serie de aspecte:
- Condiții tehnice adecvate. O calitate bună a internetului, utilizarea dispozitivelor potrivite, poziționarea adecvată a camerei video sunt elemente de bază pentru inițierea sesiunilor online.
- Un climat liniștit și confidențial. Crearea unui spațiu liniștit și confortabil este esențială pentru începerea întâlnirii programate online. Aceasta presupune îndepărtarea tuturor factorilor din proximitate care ar putea influența gradul de implicare din timpul sesiunii.
- Ușurința în utilizarea dispozitivelor electronice. Abilitățile de utilizare a echipamentelor electronice și a diverselor aplicații asigură o comunicare facilă.
- Capacitatea de concentrare. Cu cât nivelul de implicare și concentrare este mai bun, cu atât se creează premisele ca experiența să fie una reușită.
- Lipsa elementelor de distragere. Este foarte important ca sesiunea să nu fie întreruptă de apariția altor persoane, animale de companie, apeluri, notificări, zgomote din mediu etc.
- O relație terapeutică de calitate. Dincolo de locație, ceea ce contează cu adevărat este relația care se creează între participanți.
Limitele terapiei online
Sunt și situații în care terapia online poate avea o serie de limite.
Unele dintre ele țin de aspectele tehnice. În cazul în care conexiunea la internet este mai slabă, pot apărea întreruperi și calitatea sesiunii online va fi influențată. Totodată sunt situații în care unele persoane pot stabili o conexiune mai ușoară, se simt mai confortabil într-o interacțiune față în față. De asemenea, în cazul unor diagnostice și problematici complexe, este posibil ca terapia în varianta online să nu fie suficientă sau aplicabilă. O altă situație în care pot apărea unele dificultăți este terapia online de grup. În acest caz este mai dificilă observarea tuturor elementelor limbajului corporal al membrilor grupului.
Terapia online – o experiență benefică
Alegerea intervenției psihologice online sau a celei desfășurate în cabinet se face în funcție de preferințe și de problematica psihologică avută în vedere. Demersul psihologic fiind unul adaptat nevoilor fiecărei persoane, beneficiarul și terapeutul vor stabili împreună varianta care se potrivește cel mai bine situației. Terapia online și cea fața în fața pot fi, de asemenea, combinate dacă se dorește acest lucru. Se pot face una sau mai multe întâlniri în cadrul cabinetului la început, iar ulterior procesul să fie continuat online.
Terapia online este o modalitate eficientă pentru a oferi suport psihologic, beneficiarii relatând faptul că este o experiență pozitivă și benefică.
Lasă un răspuns